Tärkeimmät asiat ovat arjen tuki ja luotsaaminen kohti isoja tavoitteita

24.11.2020, klo 07:37

Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén on tottunut katsomaan vuosien päähän tulevaisuuteen. Ammattikorkeakoulu valmistaa opiskelijoita tulevaisuuden osaajiksi ja asiantuntijoiksi, jotka työskentelevät alallaan jopa 30 vuoden kuluttua.

Mervi Vidgrén iloitsee uudesta Savilahden kampusalueesta, joka tuo yhteen oppilaitoksia, tutkimuslaitoksia sekä yrityksiä.  

Vidgrénin mielestä ainakin yhtä tärkeää on olla läsnä tässä hetkessä ja tukea henkilökuntaa ja opiskelijoita arjen työssä. Pitkän uransa aikana Vidgrén on ollut mukana korkeakoulutuksen merkittävissä muutoksissa.

Mervi Vidgrén aloitti uransa hoitotyön opettajana Ylä-Savon sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa vuonna 1991. Opettajan työ vaihtui nopeasti esimies- ja johtotehtäviin. Työn ohessa Vidgrén teki tutkimusta valmistuen filosofian tohtoriksi vuonna 2009. Savonia-ammattikorkeakoulun rehtorina hän on toiminut syksystä 2013 lähtien.

– Ehdin olla hetken ajan hoitotyön lehtorina, kun minut kutsuttiin esimiestehtäviin. Olen aina tehnyt työtäni avoimin mielin ja tarttunut eteeni tulleisiin mahdollisuuksiin. Ihmeellinen matka on tuonut minut tähän tehtävään. Saan tehdä työtäni opiskelijoiden, opettajien ja henkilöstön sekä työelämän toimijoiden kanssa, iloitsee Vidgrén.

Erityisen tärkeäksi asiaksi Vidgrén nostaa läsnäolon ja arjen kohtaamiset henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Tänä vuonna yhteiset epäviralliset kohtaamiset ovat olleet harmillisesti katkolla. Monipaikkaisessa työnteossa ja opiskelussa viestintä korostuu aiempaa voimakkaammin. 

– Jokapäiväisissä kahvipöytäkeskusteluissa kollegoiden kanssa oppii paljon. Kuunteleminen avaa uusia näkökulmia ja auttaa ymmärtämään henkilöstön tunnelmia. Tänä vuonna olemme aloittaneet Teamsissa johdon vartit, jotka ovat meille kaikille tärkeitä kohtaamisen hetkiä.

 

Vastuullinen ja vaikuttava Savonia

Rehtorin tehtävä on luotsata yhtä Suomen suurimmista ammattikorkeakouluista kohti suuria tavoitteita. Neljä vuotta sitten vahvistetussa strategiassa kehityssuunnaksi määriteltiin vastuullisuus ja vaikuttavuus. Nämä ohjaavat kaikkea Savonian toimintaa.

– Meillä on iso rooli Savon alueen kehityksen eteenpäin viejänä ja edistäjänä. Olemme tulevaisuuden tekijöitä. Siitä löydämme työmme merkityksen ja vaikuttavuuden, Vidgrén sanoo. 

Savonialta valmistuu vuosittain yli 1200 ammattikorkeakoulututkintoa yli 40 tutkinto-ohjelmasta. Valmistumisen jälkeen opiskelijoista jopa 65 prosenttia jää Savon alueelle. Koulutuksen lisäksi Savonialla tehdään merkittävää tutkimus- ja kehitystyötä yhteistyössä maakunnan yritysten kanssa. Viime vuonna kehityshankkeita oli käynnissä jopa 130.

– On upea fakta, että meiltä valmistuneista työllistyy jopa 89 prosenttia. Kehityshankkeissa mukana olleet yritykset saavat käyttöönsä Savonian osaamista tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen. Hyvänä esimerkkinä merkittävistä yhteishankkeista on sähkötekniikan oppimis- ja kehitysympäristön uudistava Sähkis-hanke.

 

Positiivinen ilmapiiri kannustaa opiskelijoita 

Savonialla on kampukset kolmella paikkakunnalla: Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Savonia tekee tiivistä yhteistyötä elinkeinoelämän, julkisen sekä kolmannen sektorin kanssa. Teknologisessa ja kulttuurisessa muutoksessa pysyminen edellyttää ammattikorkeakoululta joustavuutta ja innovatiivisuutta.

– Opettajamme uudistavat opetusta jokapäiväisessä työssään. Kehitys ja muutos vie aina aikaa, sitä ei voi tuoda yhtäkkiä organisaatioon ja määrätä tapahtuvaksi. Se on kulttuurissa sisällä.

Ammattikoulun tulosta mitataan usein lyhyen tähtäimen mittareilla, mutta Vidgrén korostaa pidemmän aikavälin vaikutuksia, joiden merkitys yhteiskunnalle ja taloudelle on kiistaton.

– Rakennamme joka päivä yhteiskuntamme tulevaisuutta, ja se on merkityksellinen tehtävä. Jotta muistaisimme vaikuttavuutemme, julkaisemme joka viikko ”Viikon vaikuttavin” -tarinan, jossa yhteistyökumppanimme kertoo työelämän näkökulmasta työmme tärkeydestä eri näkövinkkeleistä. 

Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistuneiden työllisyystilanne on hyvä. Alueella on iso tarve eri alojen osaajille. Korona-aika vaikutti osaltaan esimerkiksi harjoittelujen ajankohtaan, sillä moni yritys ei halunnut ottaa opiskelijoita työpaikoille kevään aikana.

– Minusta on tärkeää, että osaisimme nähdä tämän vaikean ajanjakson yli. Meidän tehtävä on ylläpitää positiivista tunnelmaa ja valaa nuorille uskoa tulevaisuuteen. Meille Savoniassa on tärkeää opiskelijan ja oppijan kokonaisvaltainen ohjaaminen, jotta kukaan ei jäisi hankalissa tilanteissa yksin. Kuluneen vuoden aikana on ollut tärkeää varmistaa, että opiskelijoiden opinnot etenevät ja tärkeä kehitystyö jatkuu.

 

Sähköpyörällä Savilahteen!

Mervi Vidgrén on viime aikoina ollut erityisen innostunut sähköpyörän tuomasta vauhdin hurmasta. Kaupungin Vilkku-sähköpyörät ovat jokapäiväisessä käytössä matkatessa keskustasta Savonian uudelle kampukselle Savilahteen.

– Kuopiossa on tehty valtavan hienoa työtä kaupungin rakentamisessa opiskelijaystävälliseksi. Nyt meille on valmistumassa Savilahteen upea kolmen koulutusasteen kokonaisuus. Samalla alueella toimii 200 yritystä ja yliopistollinen sairaala, jotka täydentävät osaamiskeskusta.

Tulevaisuudessa tarvitsemme enemmän kansainvälisiä osaajia Savoon.

Teksti: Maria Pecoraro
Kuva: Jape Tiitinen

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: