Pakasta energiatehokkaasti

06.08.2018, klo 14:21

Elokuussa pakastetaan paljon, kun metsien ja puutarhojen aarteita säilötään talven varalle. Pakastajan yleisin virhe on pakastaa kerralla liikaa. Vältä pakastamisen kompastuskivet toimimalla oikein, samalla säästät energiaa.

Pakastamiseen liittyy useita kompastuskiviä. Seuraavat virheet välttämällä pääsen parempaan lopputulokseen.

 

1. Liian suuren määrän pakastaminen yhdellä kertaa

Älä lisää pakastimeen kerralla liikaa pakastettavaa. Tarkasta aina ensin käyttöohjeista, kuinka paljon pakastin pystyy kerralla jäähdyttämään. Pakastimen tehosta riippuen se pystyy jäähdyttämään kerralla 4 kilosta ylöspäin. Jos tavaraa ahdetaan pakastimeen enemmän kuin tämä määrä, pakastimen lämpötila nousee ja siellä olevat pakasteet voivat jopa puolittain sulaa.

Usein uuden sesongin marjoille tai sienille pitää tehdä tilaa pakkaseen.

Lihan liian nopea sulattaminen on myös yleinen virhe. Liha tulisi ottaa jääkaappiin sulamaan noin vuorokautta ennen lihan valmistamista, jotta lihan nesteet säilyvät ja se pysyy mehevämpänä. Jos lihan sulattaa esimerkiksi mikrossa, lihannesteet valuvat sulatusastiaan tai lautaselle ja lihasta tulee kuivaa.

 

2. Pikapakastuskytkimen kytkeminen myöhässä

Kaikissa nykyaikaisissa pakastamissa on pikapakastusominaisuus. Pikapakastus pitäisi kytkeä päälle noin vuorokautta ennen suurien määrien pakastamista, jotta pakastin ehtii kylmentyä vaadittuun lämpötilaan. Useimmat eivät tätä muista, vaan pikapakastus kytketään vasta silloin, kun uutta tavaraa pistetään jo pakkaseen. Pikapakastaminen kannattaa erityisesti siksi, että mitä nopeammin tuote pakastuu, sitä paremmin tuotteen koostumus ja esimerkiksi vitamiinit säilyvät.

 

3. Isot ja ilmavat rasiat tai pussit

Nyrkkisääntö pakastamisessa on se, että mitä pienempään rasiaan tai pussiin pakastettavat laitetaan, sitä parempi, sillä ne pakastuvat nopeammin. Varsinkin pussittaessa pakastettavia tulisi muistaa poistaa ilma pussista: ilma sisältää kosteutta, joka muuttuu pakkasessa jäähileeksi. Jäähile taas heikentää esimerkiksi marjojen makua. Ilmat kannattaa siis päästää pakastus pusseista pihalle.

Lisäksi pieni osa marjoista kannattaa pakastaa yksittäin ja laittaa rasiaan vasta, kun ne ovat jäässä. Näin pakastetut marjat voi helposti käyttää esimerkiksi kakun koristamiseen. Monessa pakastimessa on jo valmiiksi olemassa tähän soveltuva lokero, esimerkiksi kylmäkalleja varten tai yksittäispakastettavat marjat voi asettaa myös pakastimeen mahtuvalle tarjottimelle tai leikkuulaudalle.

 

Tarkkaile erityisesti jään muodostumista

Pakastin on aina päällä, joten vanha, tehoton tai huonosti toimiva pakastin voi olla kodin suurimpia energiasyöppöjä. Pakastimienlaskennalliset vuosikulutukset ovat laskeneet viimeisten 5–10 vuoden aikana esimerkiksi jääkaappipakastimissa parhaimmillaan 250 kilowattituntia, mikä voi tarkoittaa vuodessa lähes 40 euron säästöä sähkölaskussa.

No frost- tai frost free -pakastimet säästävät vielä näitä laskennallisia arvoja enemmän energiaa, sillä niihin ei välttämättä kerry lainkaan jäätä, joka huonontaa pakastimen toimintaa merkittävästi.

Kaikissa pakastimissa, myös No frost ja frost free -pakastimissa kannattaa tarkkailla jään muodostumista. Jään muodostumisen tarkkailu on tärkein pakastimen huoltoon liittyvä tekijä. Pakastin kannattaa sulattaa ja putsata aina kun jäätä muodostuu ja etenkin ennen uusien tuotteiden lisäämistä

Jos johonkin kohtaan pakastimeen muodostuu selkeästi enemmän jäätä, niin luultavasti tiiviste vuotaa siinä kohdassa. Jos pakastin on muuten kunnossa ja palvelee pakastajan tarpeita, kannattaa vaihtaa pelkkä tiiviste. Tiiviste ei paljoa maksa, ja useimmissa malleissa sen pystyy vaihtamaan itsekin helposti.

 

Voit vaikuttaa kylmälaitteen energiankulutukseen

Jokainen voi vaikuttaa omilla käyttötavoillaan. Oven avaamiskerrat ja termostaatin säätäminen liian kylmälle lisäävät kulutusta reilusti. Oikea ylläpitolämpötila on -18 astetta. Säilöttäessä huoneenlämpöisiä elintarvikkeita, kannattaa käyttää lisäksi pikapakastustoimintoa, joka nopeuttaa jäähdyttämistä. Pikapakastus toiminto pitää kuitenkin muistaa kytkeä pois, kun lisätyt tuotteet ovat jäätyneet.

Sijoita pakastin aina kuivaan, lämpimän sisätilaan. Vältä kuitenkin lämmönlähteiden, kuten lieden, astianpesukoneen tai lämpöpatterin viereen sijoittamista, koska ne nostavat lämpötilaa ja rasittavat näin kylmäkonetta.

 

Katso että ilma kiertää

Nykyaikaisissa pakastimissa on yleensä jäähdytyspuhaltimien aukot takaseinässä. Nämä aukot kannattaa pitää vapaina, jotta ilma pääsee kulkemaan esteettä. Kun ilma pääsee kiertämään pakastimessa esteettä, levittäytyy kylmä ilmavirta tasaisesti koko kaappiin.

Useimmiten termostaatin anturi mittaa pakastimen lämpötilaa kaapin keskeltä, yhdestä pisteestä. Tämä anturi antaa tiedon termostaatille, joka ohjaa pakastimen toimintaa tämän tiedon mukaisesti. Siksi on tärkeää, että ilma pääsee kiertämään vapaasti koko kaapin alalla eikä rakenteisiin, termostaatin päälle ole päässyt muodostumaan jäätä.

Yleensä kaappipakastimessa on kylmin alue yläosassa. Siksi kaappipakastimen yläosa on parasta tilaa pikapakastukseen. Keski- ja alaosassa saattaa lämpötila olla jopa pari astetta yläosaa lämpimämpi.

Pakastimen takaosassan lauhdutin tulee pitää esteettömänä, jotta lämmin ilma pääsee vapaasti poistumaan kaapin yläpuolelle jätetystä aukosta. Pakastinta tai muutakaan kylmäkaappia ei kannata työntää liian tiukkaan väliin. On aina huolehdittava, että ilma pääsee kiertämään vapaasti laitteen ympäri, ainakin sen ylä- ja alapuolelta. Älä myöskään työnnä laitetta aivan kiinni takaseinään.

Muista myös puhdistaa laitteen takana oleva lauhdutin liasta ja pölystä. Helle vaikuttaa myös energiakulutukseen, koska laite joutuu tekemään enemmän työtä pitääkseen sisätilat oikeissa arvoissa. On myös tärkeää, että pakastin on pakattu niin että tuotteet ovat järjestyksessä, niin että ne löytyvät helposti ja ovea ei tarvitse pitää turhan pitkään auki.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Rodeo

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: