Työ se on joka kantaa

27.09.2017, klo 11:23

Ritva-Liisa Pohjalaisen uniikit lasiteokset edustavat Kuopiota ja satavuotiasta Suomea Kiinassa, Shanghain Pudongissa lokakuussa. Yun Jian Art Museumissa esiteltävien yli 50 teoksen joukossa on myös teos ”Yhdessä”, joka tulee katseenvangitsijaksi Kuopion Energian uudisrakennuksen aulaan Haapaniemelle.


Ritva-Liisa Pohjalainen on kiitollinen Kuopiolle, joka alkujaan tarjosi tilaisuuden esitellä teoksia kaupungissa vierailleille kiinalaisille asiantuntijoille. Nyt Shanghain kutsunäyttelyyn lähtee monen vuoden tuotanto, kaikkiaan 52 teosta. Näyttely on sekä taiteellisesti että taloudellisesti huomattava ponnistus


Hyväntuulinen, hienosti valoa taittava lasiveistos on kaunis kiitos erilaisten ihmisten yksilöllisyydelle ja yhdessä tekemiselle. Teos on itsekin tiimityön tulosta, sillä sen toteutukseen Nuutajärven lasitehtaalla on tarvittu taiteilijan lisäksi kolme lasinpuhaltajaa ja kaksi lasinhiojaa.

Ritva-Liisa Pohjalainen on erityisen iloinen, että Kuopion Energia valitsi uuteen aulaansa juuri lasiteoksen.

– Lasi on valtavan hieno tilojen jakaja, ja lasitaiteesta pystyy tekemään näyttävää ja mielenkiintoista, hän toteaa kauniisti valaistujen teostensa keskellä kotonaan Pitkälahden rannassa.

Raahessa syntynyt ja Helsingissä opiskellut taiteilija sai ensimmäisen varsinaisen työpaikkansa vaatesuunnittelijana Piretalta Kuopiosta. Puolison työ yrittäjänä puolestaan vei Turkuun, kunnes perhe 30 vuotta sitten asettui kahden pienen lapsen kanssa pysyvästi Kuopioon, arkkitehti Kimmo Ruotsalaisen piirtämään, Ritva-Liisan toiveiden mukaiseen ateljeemaiseen taloon.  

– Kun 1980-luvulla muutettiin uuteen kaupunginosaan, oli 28 samanikäistä lasta tämän kadun varressa. Täällä oli turvallinen ja rauhallinen paikka asua, Pohjalainen sanoo.

– Perhe on aina ollut elämäni perusta. Tärkeintä on, että on läheisiä ihmisiä ja on itse tasapainossa. Työssä on tarpeen tuulettaa ajatuksia maailmalla, mutta välillä pitää rauhoittua.

 

Lasitaide suurin kiinnostuksen kohde

Taidelasin tekeminen ja lasinpuhallustaito nostivat vuosikymmeniä sitten Suomea taiteen ja muotoilun maailmankartalle, mutta nykyinen aika on ajanut ne ahtaalle. Osaaminen on enää harvojen käsissä. Ritva-Liisa Pohjalainen tuntee vaativan, kuumana muotoonsa työstettävän lasimateriaalin ja tekniikat itsekin.

Poikkeuksellisen menestyksekkään ja palkitun uran tekstiilitaiteilijana 1970-luvulta lähtien tehnyt ammattilainen ei jäänyt jäähdyttelemään alansa huipulle, vaan lähti opiskelemaan uutta ammattia iässä, jossa moni jo hidastaa tahtiaan. Lasi oli kiinnostanut jo pitkään, alakouluikäisestä asti.

– Kunnanjohtajan sihteerinä työskennellyt äitini sai töistä lahjaksi lasisen vaasin, jossa oli yksi filigraaniraita. Se oli minusta valtavan kiehtova esine, joka sai toivomaan, että joskus osaisin itse tehdä jotakin yhtä kaunista, Ritva-Liisa Pohjalainen kertoo.

Kauneudenkaipuu ja kädentaitojen arvostus olivat kodin peruja. Ritva-Liisa vietti lapsuutensa Raahessa, jossa läheisiksi tulivat niin meri kuin puuseppä-ukin ja ompelijana työskennelleen mummon perinteinen pihapiiri ruusutarhoineen ja pioneineen. Myöhemmin opintosuunnaksi Taideteollisessa korkeakoulussa valikoitui vaatetus- ja tekstiilitaide, mutta Pohjalainen tunsi vetoa myös muotoiluun ja taiteeseen.

Viimein 2000-luvulla, Ril’s tuotemerkistä luovuttuaan Ritva-Liisa Pohjalainen opetteli käsittelemään, puhaltamaan ja hiomaan itselleen aivan uutta materiaalia ja valmistui lasi- ja keramiikkamuotoilijaksi Kuopion muotoiluakatemiasta vuonna 2010. Samana vuonna hänet myös nimettiin Itä-Suomen yliopiston kunniatohtoriksi.

Ritva-Liisa Pohjalaisen uniikit lasiteokset edustavat Kuopiota ja
satavuotiasta 
Suomea Kiinassa, Shanghain Pudongissa lokakuussa.

Luontaista työskennellä ryhmässä

Lasitaiteilijana Pohjalainen oli kuitenkin vasta uransa alussa. Hän oli Kuopiossa ollut Nuutajärven taitajan, Maria Iltolan opissa ja pääsi jo loppuvuodesta 2008 yhteistyöhön Suomen parhaiden lasinpuhaltajien ja hiojien kanssa kotimaisen lasin synnyinsijoille Urjalan Nuutajärvelle. 

– Siitä tulee pian kymmenen vuotta. Samojen puhaltajien kanssa teen töitä ja opimme yhdessä uutta edelleen. Kunnioitan kyllä ihan jokaista ammattilaista, joka vaikuttaa siihen lopputulokseen, Pohjalainen kertoo.

– Luovana ihmisenä minulla on selkeä näkemys, taito ja tieto materiaalista, mutta minulle on myös luontaista työskennellä ryhmässä. On ollut tärkeää löytää lähelle ihmisiä, joilla on yli 20 vuoden ammattitaito puhaltamisesta.

Esimerkiksi Kuopion Energialle tulevan Yhdessä-teoksen hionnassa on ollut apuna Heikki Viinikainen, jonka kanssa Pohjalainen opiskeli samaan aikaan nyt jo lasi – ja keramiikkaosaston lakkauttaneessa Kuopion muotoiluakatemiassa.

Sittemmin Ritva-Liisa Pohjalainen on päässyt toteuttamaan visioitaan myös Italian Muranossa, joka on koko lasimaailman keskus. Osa Shanghain näyttelyn töistä on tehty siellä yhteistyössä tunnetun taitajan Mariano Moron puhallusryhmän kanssa ja osa arvostetun lasimaestro Pino Signoretton ja hänen tiiminsä kanssa.

 

Uskomaton luomisen vimma

– Pino Signorettoa sanottiin maailman parhaaksi, joten otin yhteyttä ja lähdin käymään Muranon saarella Venetsiassa, Ritva-Liisa Pohjalainen kertoo. 

Ei tosin ollut itsestään selvää, että Picasson, Dalin ja Timo Sarpanevankin kanssa työskennellyt mestari suostuisi työskentelemään suomalaisen naistaiteilijan kanssa, mutta hän innostui Pohjalaisen luonnoksista.

– 73-vuotias Signoretto työskentelee edelleen kuusi tuntia joka päivä. Kun olimme sopineet, että aloitamme työt kahdeksalta aamulla, menin kipsimalleineni tehtaalle hyvissä ajoin 20 minuuttia ennen. Siellä hän oli tiimeineen aloittanut piirrosteni kanssa valmistelut jo seitsemältä, Pohjalainen kertoo.

– Kyllä maailman parhaatkin tekevät todella paljon työtä, eikä kuuluisuus tule itsestään. Työ se on joka kantaa. Paljon olen minäkin joutunut tekemään myös siellä Muranossa, että ne ottavat minut vakavasti.

Tarina kertoo myös Pohjalaisen omasta luonteesta. Hänen rinnallaan kouluvuosista lähtien kulkenut puoliso Yrjö Möttönen luonnehtiikin vaimoaan suunnattoman päättäväiseksi ja sitkeäksi ihmiseksi, jolla on uskomaton luomisen vimma. Menestys on vaatinut kovaa työtä ja jatkuvaa uusiutumista, mutta myös rehellisyyttä itselleen.

– Että vie ajatuksiaan eteenpäin. Yritän aina katsoa peiliin ja kysyn, olenko kehittynyt ja keksinyt uutta, Ritva-Liisa Pohjalainen sanoo.

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuva: Hannu Miettinen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: