Marco Hietala: Tervon kyliltä maailmanluokan metallimieheksi

30.09.2016, klo 14:10

Moni nuori haaveilee rokkistaran urasta, mutta aika harva yltää pääesiintyjänä loppuunmyydylle Lontoon Wembleyn areenalle. Muusikko Marco Hietala on edennyt Tervosta Kuopion ja Helsingin kautta suuren maailman esiintymislavoille Suomen kenties menestyneimmän rock-kokoonpanon Nightwishin basistina.


Tervossa lapsuutensa viettänyt Marco Hietala viihtyy Kuopiossa. Vieraansa hän veisi vaikka torille tai Puijon torniin. – Väinölänniemikin on kesällä hieno paikka, hän vinkkaa.

Puolet vuodesta maailman konserttipaikkoja koluava rokkari palaa kuitenkin tien päältä kotiin Kuopioon.

– Tällaiselle savolaispojalle Tervon kyliltä Järvi-Suomi ja läsnäoleva luonto on jotenkin jäänyt päälle. Täällä on rauhallista ja tuntee olevansa juurillaan, Marco Hietala tuumii lounaskahvilassa Kuopion keskustassa.

Välillä Helsingissä ja Keravalla asunut sinfonisen metallin ammattimies asettui kuusi vuotta sitten Kuopioon. Viime aikoina hän on varustellut uutta kotistudiotaan ja ladannut akkujaan syksyn kiertuekaudelle. Maantieteellistä etäisyyttä lapsuuden maisemiin on kuutisenkymmentä kilometriä.

Millaista oli kasvaa Tervossa?

– Minä ja veljeni kasvoimme musikaalisesti valveutuneessa perheessä. Meillä kuunneltiin levyiltä ja kelanauhoilta musiikkia laajalla skaalalla – klassista ja jatsia, äiti myös iskelmää, Marco kertoo.

– Beatlesin myöhäistuotannon ja Hurriganesin kautta ajauduin lopulta säröiseen rokkiin. Lopullinen niitti oli tutustuminen 8–9 vuotiaana Black Sabbathiin.

Hietalan isä soitti akustista kitaraa.

– Se tuntui herättävän ihastusta, kun englannin ope tuli kouluun kitaran kanssa ja lauleskeli, Marcoa hymyilyttää.

– Jossain vaiheessa ruvettiin veljen kanssa rämpyttämään isän kitaraa ja soittovihkoja. Kun olin soittanut vuoden verran, olin jo koulun bändissä ja jouduin laulamaankin, koska kukaan muu ei uskaltanut.

 

Musiikkilukioon Kuopioon

Marco oppi kansalaisopistossa Tervossa sähkökitaran ja -basson perusasioita Reijo Turkan opissa, ja soitti sittemmin Kuopion musiikkilukiossa myös klassista kitaraa. Lukiolaisena hän asui alivuokralaisena kellarikämpässä Niiralassa, Valkeisen rannalla ennen kuin muutti Hapelähteen kadulle.

– Kun pikkukyliltä tuli, oli alussa vähän orpo ja yksinäinen, mutta kun pääsi sisään siihen lukioon, huomasi että oli muitakin samassa tilanteessa. Siellä tapasi ihmisiä, joiden kanssa tuli musikaalisesti juttuun ja löysi uusiakin asioita. Tuttuja samoilta luokilta soittaa edelleen Kuopiossa eri kokoonpanoissa, Marco jatkaa.

Hän muistaa olleensa useasti tosi väsähtänyt aamulla, mutta pyrki silti koulunsa hoitamaan. Englannin kieli oli vahva aine ja paljon sitä lukevalle ja kirjoittavalle jopa harrastus. Myös musiikin teoria ja säveltapailu sujuivat monia lukuaineita paremmin.

– Opettajista on jäänyt mieleen ainakin musiikin teorian opettaja Jouni Kuronen, jonka omalaatuisesta tyylistä kaikki eivät pitäneet, mutta minä ja muut asiasta innostuneet kyllä pidimme. Esko Hartikainen klassisessa kitarassa antoi valmiuksia käsitellä kitaraa rock-puolella, Marco kertoo.

Marco Hietala on edennyt Tervosta Kuopion ja
Helsingin kautta suuren maailman
esiintymislavoille. Kuopiossa hän tuntee
olevansa juurillaan.


Töitä kipinällä ja liekillä

Oulunkylän Pop- ja jazz-opistoon Marco hakeutui lukeakseen lisää musiikin teoriaa, ja otti myös bassotunteja. Basson äänen luonne oli tehnyt vaikutuksen jo varhain, ja soitin oli osoittautunut myös laulun ja bändin instrumenttien työnjaon kannalta kiinnostavaksi.

– Bassolla on vaivihkainen vaikutus soinnin tarkkuuteen ja se toimii kimpassa rumpaleiden kanssa. Laulussa taas voi jätättää ja edistää rytmisesti, mutta basson pitää pyrkiä jämäkkyyteen. Alaäänten rytmisellä tiukkuudella on paljon vaikutusta kuulijaan. Se ratkaisee, minkälaista meininkiä luodaan, Marco sanoo.

Veljen kanssa perustettu Tarotin edeltäjäbändi Purgatory oli alkanut kiinnostaa levy-yhtiöitä. Renkussa keikalla tavattu Kirka Babitzin suositteli sitä Flamingo Recordsille, mikä johtikin sopimukseen. Kun kohta oli päästy keikkailun makuun, opinnot jäivät taka-alalle.

– Koko ajan 13–14-vuotiaasta asti pyrittiin tekemään musiikista ammattia ja otettiin alunperin tavoitteeksi maailmalle meno. Suomella kun ei ollut avaruusohjelmaa, niin en voinut hakea astronautiksikaan, mikä oli toinen lapsuuden haaveeni, Marco naurahtaa.

– Tehtiin bändin kanssa töitä vahvalla kipinällä ja liekillä. Oliko se jopa pakkomielteistä, mutta ainakin mä hurahdin siihen. Siinä vaiheessa jo tiesi, miten paljon tietyt asiat teettävät töitä, Marco sanoo.

 

Bändissä jokaisella oma tontti hoidettavana

Nightwish on ollut olemassa vuodesta 1996 ja Marco Hietala on ollut mukana viimeiset viisitoista vuotta. Hietala on 1980-luvulta lähtien tehnyt musiikkia basistina, laulajana ja sovittajana myös Tarotissa sekä yllättävän monessa muussa, lähinnä sinfonisen metallin bändissä.

Nightwishissä vahvojen persoonien yhteistyö on sujunut vuodesta toiseen.

– Bändi on henkilökemiallinen paletti, jossa kaikilla on oma tontti hoidettavanaan. Osa osallistuu aktiivisemmin biisinkirjoitukseen ja sovituspuoleen, itselläni on vastuuta laitteista ja elektroniikasta. Iisalmelaisen Genelecin kanssa on tehty erittäin hyvää yhteistyötä, Marco kiittelee.

Vuosien varrelta on kokemusta myös ihmisistä, jotka ovat pyrkineet siivelle ilman omaa panostusta, mutta Marcon mukaan sellainen tulee ilmi aina ennemmin tai myöhemmin. – Ydinjoukolle on ominaista avoimuus ja rehellisyys. Voidaan nauraa toistemme jutuille, Marco tiivistää.


Sanna, Jenna, Mira ja Katriina sattuivat sopivasti paikalle, kun Marcoa kuvattiin tätä juttua varten.


Teksti: Tiinu Wuolio
Kuvat: Hannu Miettinen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Marco Rules!

Olipas taas mukavan letkeä juttu hienosta muusikosta joka osaa olla oma ihana ittensä ja olla edelleen monessa muussakin hienossa jutussa mukana.

- to syysk. 29 14:31:08 2016